← TAGASI

Tartu 2025: Eesti toidupiirkond kutsub gastronoomiliste avastuste teele
Avaldatud: 3. september 2025
Tartumaa on 2025. aastal ametlikult Eesti toidupiirkond, avades elanikele ja külalistele ainulaadsed võimalused gastronoomiliste avastuste tegemiseks [1]. See prestiizhne tiitel ei ole juhuslik – kahe kaunii järve, Võrtsjärve ja Peipsi vahel, Emajõe kaldal asuv piirkond on sajandeid kujundanud rikkalikke kulinaarseid traditsioone, mis täna elavad läbi tõelise renessansi.
Miks on Tartumaa eriline toidupiirkond?
Tartumaa ainulaadsed gastronoomilised elamused sünnivad ümbritsevate vete, metsade ja põldude koostöös. Asukoht kahe kaunii järve vahel ning Emajõe kaldal oma rikkaliku veeelustikuga on alati toonud kala kohalikele laudadele. Metsad on pakkunud rikkalikku seente ja marjade saaki, kuldkollased põllud aga kõrgekvaliteedilisi teravilju [1].
Innovatsioon toidukultuuris ja tootmises sai alguse juba Hansa Liidu aegadel, kui piirkond muutus maailma maitsete sulatuspotiks ning reisijatelt saadud teadmised leidsid tee kohalikesse retseptidesse. Tänaseni on praktiline õpetamine ja uurimistöö aidanud luua arvukalt innovaatilisi toidu- ja joogitootmise ettevõtteid, põnevaid kööke ning erirestorane Tartumaal [1].
Toidupiirkonna programm: üle 100 sündmuse aastas

Tartumaa toidupiirkonna sündmused pakuvad mitmekesiseid gastronoomilisi elamusi
Tartumaa toidupiirkonna ametlik programm hõlmab üle 100 põneva gastronoomilise sündmuse aasta jooksul [1]. Külastajad võivad oodata laia spektrit elamusi – erksatest festivalidest ja laatadest kuni praktiliste meistrikursuste ja degusteerimisteni. Programm sisaldab kodukohvikute päevi erinevates rajoonides ja külades ning kohalike restoranide ja toidutootjate korraldatud üritusi.
Täielik kõigi eelseisvate sündmuste kalender on kättesaadav Tartu ja Lõuna-Eesti sündmuste ametlikul veebilehel [2].
Aktuaalsed septembrisündmused 2025
Õunakoogi võistlus Maarjalaadale (13. september 2025)
Ainulaadne sündmus, kus selgitatakse välja Tartumaa parim õunakook kahes kategoorias: kodukokad ja professionaalid [4]. Võistluse põhitingimus on, et peamine koostisosa peab olema 100% Tartumaa õuntest. ERR Uudiste andmetel toimub võistlus 13. septembril Raekoja platsil [4].
Registreerumine: hiljemalt 11. septembril Koogi toomine: 13. septembril kell 11:00 Raekoja platsile Registreerimislink: visittartu.com/toidupiirkond/
Festival Tasty Estonia (5.-14. september 2025)
Aasta tippsündmus Eesti toidukultuuri jaoks, mis toob esile autentse eesti toidu [5]. Festival kestab kümme päeva ja pakub laia valikut toiduelamusi üle kogu Eesti.
NMKL Aastakonverents Tartus (14.-16. september 2025)
Toiduteaduse ja -tööstuse spetsialistide rahvusvaheline kokkutulek Tartus [6]. Konverents toob kokku eksperdid üle Põhjamaade.
Eelseisvad sügis- ja talvesündmused
VOCO hoidiste konkurss “Tartumaa maitsed purgis”
Tähtaeg: 28. september 2025 Hoidiste hindamine: 29.-30. september Tartu Rakenduslikus Kolledžis
Konkurss ootab nii soolaseid kui ka magusaid hoidiseid: salateid, kastmeid, moose, mahlasid, siirupeid, kompotte, marineeritud tooteid. Tingimus: vähemalt pool toorainest peab olema pärit Tartumaalt [10].
Osalejad: koolid, lasteaiad, kutseõppurid, toitlustusettevõtted, kodukokad, pered ja kogukonnad.
Kinnitatud restoranid ja söögikohad

Tartu restoranide sisevaade – kaasaegne ja hubane atmosfäär
Kõrgklassi köök
Restoran Hõlm
Restoran Hõlm on ametlikult kinnitatud MICHELIN Guide’i restoran aastateks 2022-2025 [7]. Falstaff Nordic Restaurant Guide Estonia 2024 ja 2025 järgi on see Tartu parim restoran [8]. Restoran on nimetatud Lydia Grünmann Hõlmi järgi, kelle retseptidel põhinevad siin serveeritavad road [7]. Hõlm on koht, kus kõik tunnevad end teretulnuna ning mis pakub maailmaklassi menüüd ja suurepärast teenindust [8].
Aparaaditehas
Aparaaditehas on kinnitatud aktiivse restorani- ja kultuurikompleksina [9]. Endine nõukogude tehas on täna täidetud kaasaegsete restoranide ja kohalikke tooteid müüvate poodidega [9]. Siin saab nautida puuküttega küpsetatud pitsat või tänapäevaseid eesti roogasid [10].
Kohalik turg ja toidutootjad

Tartu taluturg – värskeid kohalikke tooteid otse tootjatelt
Igapäevased võimalused
Laupäevane taluturg Raekoja platsil Iga laupäev saab Raekoja platsil leida:
•Värskeid köögivilju kohalikelt talunikelt
•Koduseid juuste ja piimatooteid
•Traditsioonilist eesti leiba
•Hooajalisi marju ja puuvilju
•Mett Tartumaa mesinikeilt
Tartumaa toidupiirkond on loonud ametliku toidumärgise, millega saab ära tunda ehtsat ja autentset Tartumaa toitu [1]. Suuremas toidupoodides aitavad kohalikke tooteid üles leida riiulirääkijad kirjaga “Tartumaa toidupiirkond 2025” [11].
Praktilised nõuanded külastajatele
Kuidas jälgida sündmusi
Ajakohane teave kõigi gastronoomiliste sündmuste kohta uuendatakse regulaarselt ametlikul portaalil www.kultuuriaken.ee [2]. Soovitatav on kontrollida teavet enne külastamist, kuna programmid ja ajakavas võivad muutuda.
Kontaktandmed
Tartu Turismiinfokeskus
•Aadress: Raekoja plats 1a, 50089 Tartu
•Telefon: +372 744 2111
•E-post: info@visittartu.com [1]
Toidupiirkonna koordinaator
•E-post: eao@tartu.ee [3]
Täiendavad ressursid
Jälgige toidupiirkonna uudiseid Instagramis: @tartumainetoit, kus avaldatakse regulaarselt uuendusi kohalike tootjate, sündmuste ja gastronoomiliste uudiste kohta [1].
Koostöö tipptegijatega
Tartumaa toidupiirkond arendab aktiivselt koostööd Eesti peakokkadega. Sellised vahetud kohtumised annavad väiketootjatele võimaluse oma maitsed tippkokkade kaudu restoranidesse viia ning tarbijatele tähendavad need põnevaid uusi elamusi [11].
Järeldus
Toidupiirkonna staatus 2025. aastal avab Tartumaale uued võimalused juhtida tähelepanu piirkonna rikkalikule toidukultuurile. Eelseisvad sündmused lubavad unustamatuid gastronoomilisi elamusi nii kohalikele elanikele kui ka turistidele.
Tartumaa toidupiirkond on rohkem kui lihtsalt tiitel – see on kutse avastada, maitsta ja kogeda seda, mida meie piirkond pakkuda suudab. Alates MICHELIN-tärniga pärjatud restoranidest kuni koduste taluturgudeni – Tartumaa ootab kõiki, kes hindavad head toitu ja autentseid elamusi.
Jälgige meie portaali uuendusi – informeerime teid regulaarselt kõige huvitavamatest eelseisvatest sündmustest ja Tartumaa kulinaarmaailma uudistest.
Allikad
[1] Visit Tartu – Estonia’s Culinary Region 2025 is Tartu County. URL: https://visittartu.com/culinary-region/
[2] Window of Culture of Tartu and South Estonia – Events. URL: https://kultuuriaken.tartu.ee/en/events
[3] Tartu Food and Wine Festival – Official Website. URL: https://www.maitsevtartu.ee/en/
[4] ERR News – Tartu County celebrating fall with Maarja Fair apple cake contest. URL: https://news.err.ee/1609786362/tartu-county-celebrating-fall-with-maarja-fair-apple-cake-contest
[5] Visit Estonia – The best food experiences in Estonia. URL: https://visitestonia.com/en/top-food-festivals-in-estonia
[6] NMKL – 79th NMKL Annual Meeting 2025 in Tartu. URL: https://www.nmkl.org/event/79th-nmkl-annual-meeting-2025-in-tartu-for-members/
[7] MICHELIN Guide – Hõlm Restaurant Tartu. URL: https://guide.michelin.com/us/en/tartu-region/tartu/restaurant/holm-563400
[8] Restaurant Hõlm Official Website. URL: https://holmrestoran.ee/our-restaurant
[9] TripAdvisor – Aparaaditehas Reviews. URL: https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g274959-d15073598-Reviews-Aparaaditehas-Tartu_Tartu_County.html
[10] Tempuste – Explore Tartu’s Culinary Hotspots. URL: https://tempuste.ee/en/explore-tartus-culinary-hotspots-a-foodies-guide-to-the-city-of-good-thoughts-2/
[11] Visit Tartu Instagram – @visittartu posts about culinary region activities
Teave on aktuaalne avaldamise hetkel. Soovitatav on täpsustada sündmuste detaile korraldajatelt.